Rambo, Perseus, Moses, Wonder Woman, Dominic Toretto og Jason Bourne har mye mer til felles enn at de er hovedpersonen i mange filmer. Tro det eller ei, så har alle opplevd deler av eventyrene sine på Kanariøyene. De varierte og spesielle landskapene har gjort at øygruppen har blitt brukt til å forestille så forskjellige steder som Athen, Casablanca, Arizona, Sinaiørkenen, Amazonas, Babylon og til og med andre planeter.
Bare i 2018 var øygruppen vertskap for 71 audiovisuelle produksjoner. Det er slett ikke en forbigående trend, for Kanariøyenes tiltrekningskraft på filmskapere har lang historie. Og i likhet med romantiske Hollywood-filmer spiller skjebnen en avgjørende rolle i plottet. Det hele begynte julen 1955, da John Huston og teamet hans landet på Gran Canaria. De hadde ett mål: å gjøre seg ferdige med den første superproduksjonen av Moby Dick en gang for alle. Regissøren, som var besatt av fotografi og farger, var ute etter de samme gråtonene som ved kysten av Nantucket i USA. Han hadde imidlertid sagt fra seg sitt amerikanske statsborgerskap i protest mot den antikommunistiske heksejakten ledet av senator McCarthy, som gikk hardt utover filmbransjen. Siden Nantucket var utelukket, valgte Hudson sørkysten av Irland. Der skapte sjøen og været enorme problemer for innspillingen, så teamet så seg tvunget til å finne et alternativ på kort varsel. Heldigvis for dem levde stranden Las Canteras seg virkelig inn i rollen, og skiftet fra sitt vanligvis solrike klima til mer irsklignende vær. Det var så vellykket at kanariske farvann også ble brukt til å spille inn In the Heart of the Sea, Ron Howards versjon av den samme historien fra 2015.
De kanariske landskapene er også bakteppe for noen av filmverdenens mest berømte universer. Store deler av Eternals, en av de siste filmene fra Marvel-universet, ble spilt inn på Fuerteventura og Lanzarote. Denne superproduksjonen brakte Angelina Jolie, Salma Hayek og den prisbelønte kvinnelige regissøren Chloé Zhao til stranden La Solapa, elvedalen Las Peñitas og (SPOILERVARSEL) vulkanen El Cuervo (SPOILER SLUTT). Men disse superheltene er ikke alene. Fuerteventura er også fødelandet til Han Solo. Som kan man se i spin-off-filmen fra 2017, vokste denne rollefiguren fra Star Wars opp i trakter som ligger i det vernede naturområdet Jandía. Det er jo ikke så rart, med tanke på at øygruppen har en av de klareste stjernehimlene i Europa.
Kanariøyene i serier? Følg med videre
Ikke bare på film. Øyene gjør seg også godt i episoder. Spanske serier som Hierro, Sky Rojo og La Templanza foregår her. Til og med La que se avecina, Spanias mest kjente TV-persongalleri, har unnet seg noen feriedager på Kanariøyene. Men øygruppen er også innspillingssted for internasjonale serier. Doctor Who, noen episoder av Black Mirror, og Lost, den finske serien finlandesa The Peacemaker og The Witcher, der store deler er spilt inn på Gran Canaria, La Gomera og La Palma, er bare noen eksempler. Dessuten er det verdt å nevne Walter White. Han har aldri satt sine bein på Kanariøyene, men snakker om Tenerife til elevene sine i tredje sesong av Breaking Bad.
Den egentlige hemmeligheten bak suksess: en skinnende stjerne
De varierte landskapene og miljøene er ikke det eneste som gjør Kanariøyene interessante. Solen spiller en helt avgjørende rolle for øygruppens suksess i den audiovisuelle sektoren. Verdens beste klima gjør at filmfotografene kan arbeide med livligere fargetoner uten mye ekstraarbeid i postproduksjonen. Det dreier seg imidlertid ikke bare om lys. Stabil temperatur omkring 22 ºC og lite nedbør store deler av året gjør at teamene kan utnytte tiden best mulig, uten å forlate Europa. Og sist, men ikke minst: den lokale filmindustrien. Dette stadige dryppet av produksjoner innen film, serier og reklame gjennom flere tiår har gitt grobunn på øygruppen for en tjenestesektor som spesialiserer seg på denne typen innhold.