Hver av de åtte øyene som utgjør Kanariøygruppen har sin egen identitet og særegenhet. Så når vi snakker om kanarisk arv og kultur snakker vi om mangfold og rikdom, sammenblanding og fremmed påvirkning. I tillegg til å bli kjent med livet til de første nybyggerne, de emblematiske monumentene, historiske bygningene eller arbeidet til kunstnere som har satt sine spor, er det også viktig å fremheve de dypt forankrede folkefestene og skikkene som definerer det lokale særpreget. Vennlige og åpne, rolige og tilgjengelige, kanarifolket lar deg ikke dra uten å få deg til å føle deg hjemme.
Øyer som har mye å fortelle
Du kan reise i tid når du besøker Kanariøygruppen. Hvis du stopper opp og tar deg tid til å gjøre deg kjent med kulturarven vil du oppdage historien bak hvert av de singulære hjørnene.
En arv som kan dateres mer enn 2000 år tilbake til de første nybyggerne på øyene, den kanariske urbefolkningen. Disse etterlot seg spor av kulturen deres på steder som kulturparken El Julan (El Hierro), det arkeologiske komplekset i Belmaco (La Palma), Cenobio de Valerón-hulesystemet eller Risco Caído og de hellige fjellene (Gran Canaria).
Historien stopper imidlertid ikke her, heller ikke arven. UNESCO har anerkjent steder som den historiske bydelen i La Laguna (Tenerife) eller det plystrede språket på La Gomera som en del av menneskehetens kulturarv, i tillegg finnes det andre historiske steder som f.eks. den gamle byen Betancuria (Fuerteventura), slottet San Cristóbal (Tenerife), Casa de Colón (Gran Canaria), Torre del Conde (La Gomera), de hypnotiske vingårdene i La Geria eller den gamle nullmeridian i Punta de Orchilla (El Hierro).
Kanariøyene bevarer også sin kultur og arv gjennom et høyst unikt nettverk av museer. Noen har mumier og Guanche-arkeologiske levninger, som Museo Canario (Gran Canaria) eller MUNA (Tenerife), andre tar for seg vitenskapelige fremskritt som museet for vitenskap og kosmos (Tenerife) og andre igjen fordyper seg i tradisjon og lokal smak, som ostemuseet (Fuerteventura), de ulike vinmuseene eller silkemuseet Las Hilanderas (La Palma) eller teppemuseet (Tenerife).
Kanariøyenes kunst
I tillegg til internasjonalt kjente musikere som den store tenoren Alfredo Kraus, en av de beste lyriske sangerne i det 20. århundre, eller komponisten Teobaldo Power, har kunsten på Kanariøyene navn med internasjonal berømmelse som den store Lanzarote-kunstneren César Manrique, en visjonær og pioner innen miljøvern, malerne Óscar Domínguez og Néstor Martín-Fernández de la Torre eller billedhuggeren Martín Chirino.
Karnevalfesten
Karnevalet er en av de mest populære og berømte folkefestene på Kanariøyene. Mye mer enn en feiring er karnevalet på Kanariøyene en fortreffelig festival. Gatene oversvømmes av en eksplosjon av glede og farger, rytme og bevegelse. Den beste måten du kan nyte dette på, er å male ansiktet og blande deg med mengden i takt med trommer og latinsk musikk, om det så er dag eller natt. Det må finnes en grunn til at karnevalene på spesielt Tenerife og Gran Canaria er blant de beste i verden, de tiltrekker seg tusenvis av turister hvert år.
Kanariske tradisjoner
I tillegg til karnevalene, feires andre svært populære festivaler på Kanariøyene som oppleves med spesiell glød på hver av øyene: las romerías (pilegrimsvandringene). Disse feiringene er fulle av farger og hedrer landbrukstradisjonen til hvert område gjennom musikk og typiske danser, idretter med en sterk øykarakter som kanarisk bryting eller garrote (kamp med en stor og robust stokk), opptredener, håndverksprøver og selvfølgelig gastronomi.
Spesielt aktuelt i sommerperioden foregår pilegrimsvandringene i de fleste av øygruppas kommuner. Noen er vanlige, for eksempel Kanariøyenes dag, mens andre fordyper seg i tradisjonen til hver enkelt by der følgende skiller seg ut: Gofio-nedstigningen i Agüimes, Rama de Agaete-festivalen og pilgrimsvandringen til Pino de Teror (Gran Canaria), pilegrimsvandringene til Virgen del Socorro og San Isidro som feires i henholdsvis Güimar og La Orotava (Tenerife), festivalene i Los Dolores de Tinajo (Lanzarote), Bajada de la Virgen (La Palma) og pilegrimsvandringene til Virgen de la Pena og Tanquito de El Cardón (Fuerteventura).
Den kanariske rytmen
Hver øy har sin musikk. Slik forstås den kanariske folkloren til parrandas, isas, malagueñas, seguidillas og folías som følger med på hver pilegrimsreise, kalt romerías, de populære folkefestene som feires i hver eneste by på Kanariøyene. Og til disse rytmene, som gjenskapes på instrumenter som også er kanariske – som strengeinstrumentet timple samt chácaras, en type kastanjetter fra La Gomera – danses det. Iført vakre tradisjonelle, håndbroderte og fargerike drakter danser kanarierne tango fra El Hierro, tajaraste fra La Gomera og sirinoque fra La Palma.
For å lære litt mer om påvirkningene til den kanariske musikken er det verdt å besøke Casa Museo del Timple, som ligger i Teguise (Lanzarote) eller Néstor Álamo-museet, på Gran Canaria.